Masaj
Masajul este o tehnica straveche care a aparut ca o necesitate obiectiva.Cine nu a sesizat ca daca te masezi la un loc dureros acesta doare mai putin, daca te-ai lovit si freci locul dureros acesta doare mai putin? Asa a aparut o tehnica sofisticata in care manevrele au un rol esential in starea de sanatate a omenirii.
Masajul a fost folosit de-a lungul secolelor atat de cei din clasele superioare, aristocratia cat si de oamenii de rand. A fost efectuat de nespecialisti dar si de specialisti.
In decursul timpului aceasta activitate a capatat valente de vindecare.
In anumite cazuri masajul este esential si indispensabil in vindecare, in tratarea unor afectiuni, in recuperare, in refacerea dupa o suferinta majora.
Masajul mentine starea de sanatate, reda tineretea, reface organismul, lupta contra imbatranirii, are cel mai mare rol in relaxare. Efectuat de catre un specialist isi dezvaluie toate secretele, te umple de satisfactie , te destinde, te relaxeaza. Mana unui specialist in masaj se cunoaste imediat ce actioneaza asupra ta si simti cum corpul cedeaza la orice reactie de impotrivire, de incordare reflexa, chiar daca nu ai mai facut niciodata masaj.
Masajul este o desfatare, nu este un chin, este o necesitate nu o obligatie. Un masaj trebuie sa iti provoace bucurie, relaxare, confort si buna dispozitie. Cand esti intr-o stare mai proasta, cand ai avut o zi mai grea, cand ai senzatie de oboseala nu lasa grijile sa te doboare, rasfata-te cu un masaj si viata iti va surade, vei simti cu adevarat ca traiesti. Obisnuieste-te sa faci un masaj saptamanal si ai secretul tineretii fara batranete, a optimismului permanent, a sentimentului ca nu te poate dobora nici o boala.
Masaj terapeutic
Masajul terapeutic are efecte benefice asupra pielii, circulatiei sangelui, muschilor, nervilor, articulatiilor si organelor interne si se practica pentru tratarea urmatoarele afectiuni:
» afectiuni ale articulatiilor si tendoanelor
» afectiuni cu deformari ale coloanei vertebrale
» afectiuni musculare
» afectiuni traumatice ale aparatului locomotor
» afectiuni vasculare
» afectiuni neurologice
» afectiuni datorate metabolismului
» afectiuni reumatismale
Masaj anticelulitic
Celulita este o inflamatie a tesutului celular subcutanat sau din jurul organelor si se manifesta prin marirea in volum a tesutului subcutanat, aparitia unor noduli, marirea sensibilitatii la atingere, diminuarea mobilitatii pielii si aspectul de coaja de portocala. De obicei se instaleaza la nivelul soldului, coapsei, genunchiului, gleznelor, cefei, barbiei, coloanei vertebrale, dar si la nivelul bratelor. Masajul anticelulitic are rolul de a activa circulatia sanguina si drenajul limfatic iar la nivelul zonelor afectate de a inlatura depozitele adipoase, contribuie la netezirea pielii si dezintoxicarea intensiva a organismului.
 Masaj de relaxare
Masajul de relaxare are ca scop eliminarea rapida a oboselii, relaxarea musculara si imbunatatirea confortului cotidian. De asemenea, masajul de relaxare contribuie la accelerarea ritmului de eliminare a toxinelor din organism si la o regenerare mai buna a tesuturilor. Masajul ne incarca cu energie, ne vitalizeaza, pentru ca pune in miscare sangele, creste metabolismul, schimburile de oxigen de la nivelul celulelor. In acest fel, respiratia metabolica se intensifica, arderile de toxine se accelereaza si celulele scapa de deseuri. Astfel, echilibrul energetic al corpului se reface, iar functiile tuturor organelor se restabilesc.
In plus, este un mod de a imbina utilul cu placutul, de a acorda in acelasi timp atentie si sufletului si trupului. Masajul amplifica „hormonul fericirii” – serotonina. Masajul este una dintre cele mai practicate si apreciate metode de recuperare si refacere a energiei fizice si psihice. El reda vigoarea, buna dispozitie, iar mainile pricepute il transforma in terapie, datatoare de sanatate. Masajul, ridicat la nivel de arta, ne relaxeaza nu numai musculatura, dar si psihicul. Prin cresterea circulatiei in zonele masate, contribuie la eliminarea toxinelor, imbunata?este nivelul „hormonului fericirii†– serotonina, care ne pazeste impotriva depresiilor si a dezoridinilor psihice.
Masajul – efect psihologic. Masajul are un efect psihologic clar. Intrucat masajul trezeste simtul tactil, simtul primar al corpului, el indeparteaza tensiunea generata de preocuparea constanta a mintii cu probleme. De asemenea, detensionarea musculara poate conduce la eliberarea de emotii reprimate. Durerile de cap, insomnia, tulburarile digetive inclusiv constipatia, artrita, astmul, sinuzita, precum si dureri minore sunt cateva din problemele care se amelioreaza in urma terapiei prin masaj.in functie de scopul urmarit, persoana care efectueaza masajul alege o combinatie de manevre si tehnici de executie, realizand astfel masaj: de relaxare, terapeutic,drenaj limfatic, anticelulitic, etc.
Sintetizand, avantajele masajului sunt:
Inducere starii de bine, atat la nivel fizic, cat si emotional;
Reducerea stresul fizic si mintal;
Reducerea tensiuni musculare;
Vindecarea migrenelor si a cefaleelor;
Eliminarea toxinelor;
Imbunatatirea circulatiei sangelui si a limfei;
Scaderea presiunii sanguine;
Marirea amplitudinii de miscare la nivelul articulatiilor;
Cresterea nivelului de endorfina;
Scaderea anxietatii;
Inlaturarea depresiilor;
Imbunatatirea capacitatii de concentrare;
Inlaturarea oboselii mentale si fizice;
Micsorarea stresului la niveluri superficiale sau profunde;
Inlaturarea problemelor legate de somn;
Poate fi receptionat de persoane aflate la orice varsta.
Reflexoterapia
Masajul nu are doar rolul de a ne relaxa, ci e si benefic sanatatii. El stimuleaza circulatia sangelui si destinde musculatura. Mai mult decat atat, exista o anumita forma de masaj care are o influenta directa asupra bunei functionari a organismului nostru. Acest masaj este cunoscut sub denumirea de reflexoterapie.
Acum 5000 de ani medicina traditionala chineza se baza pe principiile reflexoterapiei. Chinezii considera piciorul supraveghetorul sanatatii, acest cuvant insemnand in chineza chiar parte a corpului care apara sanatatea. In medicina traditional chineza, piciorul este o reprezentare miniaturala a corpului uman.
Reflexoterapia este o metoda preventiva ce se bazeaza pe intarirea sistemului imunitar prin masarea punctelor cheie. Aceste puncte reflexe sunt situate in talpa si in palma si, potrivit medicinii chineze, corespund unui organ, unei glande sau unei anumite parti a corpului.